Naturheste og okser i Høje Gladsaxe Park får mere plads

Områdechef Jakob Hjuler Tamsmark fra Københavns Kommune og borgmester Trine Græse fra Gladsaxe Kommune ved rundvisningen i den nye, større fold (Foto: Gladsaxe Kommune)
dato

Naturhestene og okserne i folden i Høje Gladsaxe Park har fået fem hektar ekstra at boltre sig på. Udvidelsen af folden blev markeret ved en rundtur tirsdag aften den 4. juni 2024.

Folden i Høje Gladsaxe Park er blevet udvidet ind i Utterslev Mose og på rundvisningen tirsdag aften viste biologer og dyrepasser fra Gladsaxe og Københavns kommuner området frem og fortalte om projektet. Omkring 60 borgere deltog i arrangementet. 

- Vi er meget glade for at kunne udvide folden her i Høje Gladsaxe Parken. Parken er et af de få steder i Danmark, hvor man kan opleve naturheste og okser, der græsser året rundt midt i et byområde. Den oplevelse er der mange borgere, der takker ja tak til. Derudover er det fantastisk at se, hvordan naturhestene og okserne bidrager til biodiversiteten, siger borgmester Trine Græse fra Gladsaxe Kommune, der deltog i rundturen.

Udvidelsen af folden er sket i et samarbejde mellem Gladsaxe og Københavns kommuner.

- Vi er glade for samarbejdet med Gladsaxe Kommune om folden og udvidelsen af folden. Det er spændende at se, hvordan heste og okser er med til at styrke biodiversiteten og samtidig hjælper os i vores arbejde med naturpleje, siger områdechef Jakob Hjuler Tamsmark fra Københavns Kommune, der også deltog i rundturen.

Udvidelsen med de fem hektar betyder, at de tre naturheste og to galloway-okser i folden nu har i alt har 17 hektar at boltre sig på.

Flere blomster, insekter og fugle
På turen kunne deltagerne med egne øjne se, hvordan de tidligere store græsarealer i dag er blevet til smukke blomsterenge, hvor ranunklerne danner store gule blomstertæpper, som tilbyder nektar og pollen til mange forskellige insekter. Der er også kommet mange blomster af arten Almindelig syre, der har meget små, fine røde blomster. Almindelig syre er værtsplante for Lille ildfugl, som er en lille rødorange dagsommerfugl, som biologerne håber der kommer en stor bestand af i fremtiden i området.

Noget tyder også på, at stærebestanden, som i en årrække har været lav i Utterslev Mose, har fået en håndsrækning som følge af et stigende antal insekter i folden. Det betyder, at der i dag kan observeres mange stære i folden, som er på jagt efter føde.

- Når hestene spiser græsset ned, får blomsterne bedre betingelser for at vokse frem. Og om vinteren gnaver dyrene i barken på træerne og skaber nye levesteder for biller og svampe. Hestepærerne er derudover mad for insekter, som igen vil være mad til fugle og padder. Derfor ser vi i dag både flere fugle og insekter, siger biolog Ayla Nurkan Gretoft, der var en af rundviserne på turen. 

Folden i Høje Gladsaxe Parken åbnede i 2020 og har fra starten været populær blandt borgerne med omkring 400 besøgende hver måned.

Kilde: Gladsaxe Kommune
Denne artikel er udarbejdet af 3. part. Indholdet er hverken sponsoreret eller betalt. De holdninger, der måtte fremgå, repræsenterer ikke redaktionen.